skrivande

Tävlingar som förändrar författarliv

Då och då dyker de upp. De riktigt stora skrivartävlingarna. En enorm tävling som är på gång just nu är den tävling där Saga Egmont letar efter Sveriges nästa internationella deckarstjärna. Segraren vinner inte bara ett pris värt 100 000 kronor utan kommer att ges ut på tio språk. Det är ju en dröm som författare att någonsin få uppleva något liknande. Jag har nyss deckardebuterat på just Saga Egmont och om de hörde av sig och sa att jag skulle bli översatt till vilket språk som helst, isländska, finska, ungerska, så skulle jag förmodligen hyperventilera av glädje hela 2021 ut. Det är alla författares stora dröm, tror jag.

https://www.boktugg.se/2021/01/13/manustavling-saga-egmont-ska-utse-sveriges-nasta-internationella-deckarstjarna/

Men även mindre tävlingar förändrar liv och inte bara för vinnarna av dessa skrivartävlingar, utan också för många av dem som förlorade. Min bok ”Röda ögon i natten” recenserades nyligen av författaren Peter Westberg och hans inledning av recensionen gjorde mig påmind om att skrivartävlingar verkligen förändrar liv:

”Vi börjar med att ta tidsmaskinen back to 2017. Det var året då Swedish Zombie utannonserade en romantävling där vinnaren belönades med utgivning av zombieroman. Denna tävling hoppade jag själv på och mitt bidrag resulterade i debutromanen Europa Pandemus. Nej, jag vann inte tävlingen, det gjorde Johanna Glembo, men ganska precis ett år efter deadline fick jag förlagskontrakt hos Miramir Förlag (glädjen den dagen kommer jag för alltid att minnas). En annan författare som också gav sig in i tävlingen för att senare få intresse från annat bokförlag var Petronella Simonsbacka.”

https://peterwestberg.nu/2021/01/26/recension-roda-ogon-i-natten/

Tack vare denna tävling blev min bok ”Röda ögon i natten” skriven. Jag började skriva på den specifikt för att delta i Swedish Zombies tävling och det är fortfarande till denna dag min mest positiva skrivarupplevelse någonsin. Jag skrev in mina huvudpersoner i så enormt mycket problem varje natt och sedan fick jag klura på hur i helsike de skulle överleva.

Peter Westberg blev uppenbarligen också stimulerad av den roliga tävlingsidén och skrev boken som kom att bli hans författardebut. Det är stort. Vem vet hur många fler som påverkades positivt i sitt skrivande och i sitt författarskap för att denna tävling skapades av Swedish Zombie?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s