fem frågor

Fem frågor till lektören Marita Brännvall som skriver böcker i sitt Tiny House

20190402_160537-01-01.jpg

Vad är ett Tiny House?

– Tekniskt sett är det ett hus med liten boyta, på cirka 10 – 37 kvm. Huset kan vara byggt på hjul, vilket vårt är, eller fast på stället. Vi har förankrat vårt, eftersom vi inte planerar att flytta det på många år, då vi förälskat oss i en fantastisk skogstomt. Vårt Tiny House det ultimata boendet för mig och min man och våra två pälsdockor: En Norsk skogskatt och en bondkisse. Jag har ritat och designat det utifrån vad vi specifikt ville ha i ett hus, så det ligger mycket planering bakom, på centimetern ibland.

20190328_104853-01 (1).jpeg

Hur kommer det sig att du bor i ett Tiny House?

– Jag har alltid gillat det lilla formatet. Det är spännande att lyckas inreda ett hem utan alltför stora ytor. Efter att ha bott i främst lägenhet i tjugo år var jag galet sugen på ett eget hus. Min man och jag hade bott tillsammans på både 26 och 46 kvm. När vi bodde på 46 kvm kändes det alltid som att vi inte nyttjade alla ytor. När vi började prata seriöst om att flytta in i hus, föll det sig naturligt att det skulle vara ett litet hus.

Vad betyder ditt boende för din verksamhet som lektör, manusgranskare och skrivcoach?

– Väldigt mycket. Jag har möjlighet att få den lugn och ro jag behöver när jag ska läsa text. Eftersom jag bor billigt kan jag också hålla mina priser på en sådan nivå att även de som inte har det så väl ställt, exempelvis studenter och pensionärer har möjlighet att nyttja någon av mina tjänster. Jag har också kunnat göra valet att inte jobba heltid för att klara mig ekonomiskt, vilket är en stor fördel för mitt egna skrivande.

56551777_632265320534156_6149917341330178048_n

Hur är det att arbeta med andras skrivande jämfört med att skriva själv?

– Att jobba med andras texter är ett extremt belönande arbete. Dels för att människor blir glada och tacksamma när jag hjälper dem att lyfta deras texter. Men också för att jag lär mig otroligt mycket av att läsa andras texter med ”läsögonen”. När jag skriver på egen text är belöningen att jag blir nöjd med något jag tycker mig ha gjort bra, men det är aldrig någon som tackar mig för de timmar jag lagt ner på mitt egna skrivande.

Var har du för dig just nu?

– Jag lektörsläser ett par manus och skrivcoachar några fantastiska författare. Jag skriver också på min roman, som jag jobbat med i flera år och som jag hoppas ska vara redo att skickas till förlag till hösten. Den handlar om att kunna förlåta de allra hemskaste brott, men också om att kunna förlåta sig själv. Därtill väntar jag på en solig och underbar vår och att löven ska slå ut och att våra rhodondendronbuskar ska blomma, så det blir lite färg i trädgården.

Petronella Simonsbacka

PS: Exakt vad som finns inuti Marita Brännvalls hus kan du läsa mer om här och mer information om hennes skrivarverksamhet finns på hennes hemsida.

 

 

2 reaktioner till “Fem frågor till lektören Marita Brännvall som skriver böcker i sitt Tiny House”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s