fem frågor

Fem frågor till författaren Maria Richardsson som också skriver låttexter till rockband

Pressbild Maria Richardsson Foton: PRESSBILDER, PRIVAT

Hej Maria Richardsson! Hur är det att skriva låttexter jämfört med att skriva böcker?

– Att skriva en låttext är som att skriva en dikt. Men jag skriver de allra flesta låttexter EFTER att musiken är gjord, och då har jag givna ramar att rätta mig efter. Först brukar jag fråga om texten ska vara på engelska eller svenska. Och sedan om det finns önskemål om textens utformning. (Ett önskemål kan vara att det ska vara en kärlekstext … men önskemålet kan också vara att det INTE ska vara en kärlekstext.) Sedan brukar jag lyssna igenom låten ganska många gånger för att känna av vilken typ av text som skulle passa. Ibland får jag en idé med en gång, ibland låter jag låten ligga ett par veckor. Vissa gånger hittar jag refrängen först, ibland versen. Kanske hittar jag en kanonmening och bygger kring den. Ibland går det snabbt att skriva en låttext, ibland tar det längre tid. Jag trivs otroligt bra med att kunna kombinera bokskrivandet med att skriva låttexter. Det finns många likheter mellan texten i mina böcker och mina låttexter, det är JAG som skriver och då blir det ju så.

Maria1

– Det kan vara skönt att skriva en låttext när det varit väldigt mycket med boken och man känner att man liksom aldrig blir klar. Då kan det vara skönt att få ta tag i något som kan få ett avslut relativt snabbt. Samtidigt är textskrivandet för mig ett sätt att få experimentera med orden på att annat sätt än i mina böcker, så precis som att jag skriver böcker i olika genrer så skriver jag gärna texter i olika genrer. Det skulle vara väldigt roligt om någon blev sugen på att sätta musik till en av mina dikter också, för som sagt jobbar jag mest tvärtom, med att texten kommer efter musiken.

Vem framför dina låttexter?

– Sedan en tid tillbaka samarbetar jag med Rickard Linde, jag skriver texter till hans låtar. Vi har fått ihop en hel del låtar, och några av dessa är tänkta till gruppen My Sweetest Punch, där Rickard är sångare. Två av dessa låtar To someone called my father och They tell me har jag fått höra framförda live, vilket är en alldeles fantastisk känsla.

rockgrupp

Vad kom först, låtskrivandet eller författandet?

– Ärligt talat, jag har skrivit så länge jag kan minnas, både berättelser OCH låttexter. Jag kommer ihåg att min mormor spelade skillingtryck för mig med Margareta Kjellberg (Drinkarflickans död och andra sånger, en LP från 1973) när jag var liten, kanske sex år gammal, och det berörde mig något oerhört. Det var ju fruktansvärda texter, som oftast gick ut på att mamman dog, pappan söp bort allt istället för att ge barnen mat och till slut dog barnen också. Men de där texterna gjorde något med mig, de fastnade i mig och lämnade mig inte. De har funnits kvar i mig sedan dess, och det var också då jag började skriva mina första egna texter. Och när jag nu reflekterar över detta så inser jag att de här skillingtrycken säkert har påverkat mig även när jag skriver mina böcker.

Berätta om ditt skönlitterära skrivande. Vad håller du på med just nu?

– Min debutbok Den blomstertid nu kommer släpptes på Lindskog Förlag på hösten – 2017. När min den släppts kände jag att jag ville skriva en uppföljare, jag hade för starka känslor för mina karaktärer för att bara lämna dem. Parallellt med den började jag också skriva på en kriminalroman av den anledningen att jag ville testa en genre som låg långt borta från det andra jag skrev på. Kriminalromanen utspelar sig i Skövde, har blivit färdigskriven i dagarna, och jag ska börja titta runt på rätt förlag att skicka den till.

den-blomstertid-nu-kommer

– Jag har också skrivit några barnböcker som jag funderar över huruvida de är färdigskrivna eller inte. Och jag har påbörjat min uppföljare till kriminalromanen, för tanken är ju att det ska bli en serie med flera böcker där man får följa polisen Lena Borell och hennes kollegor.

Vilken blir din nästa bok som kommer ut?

– Uppföljaren till min bok Den blomstertid nu kommer släpps i höst på Lindskog Förlag. Det ser jag fram emot något alldeles oerhört, jag har fått så fina recensioner och läsarkommentarer på debutboken, och jag VET att väldigt många ser fram emot uppföljaren!

Petronella Simonsbacka

4 reaktioner till “Fem frågor till författaren Maria Richardsson som också skriver låttexter till rockband”

  1. Reblogga detta på Marias författarblogg och kommenterade:
    Jag har blivit intervjuad på ”Petronellas Författarliv”, och det som kändes extra kul med just denna intervjun var att jag fick lite annorlunda frågor kring mitt låtskrivande och fick chans att reflektera kring vissa detaljer som jag inte funderat så mycket på tidigare! 😀

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s